Veel mensen bouwen een kleine biomeiler, terwijl wij als stichting juist een grote adviseren. Hoe fijn is klein? De Amsterdamse Fabcity op het Java eiland geeft ons de kans dit te onderzoeken.
De biomeiler is 2,50m hoog en 2m doorsnede. De biomassa bestaat uit 7m3 versnipperd snoeihout van stadsdeel Oost en 4000 liter IJ-water. Het geschatte gewicht is 10.000 kilo. De opbouw was snel klaar vanwege een uitgebalanceerd ontwerp van studio Content, goede apparatuur en de ervaring van team biomeiler, we draaien onze hand er niet meer voor om.
Het geheel is ontworpen en gebouwd als een mobiele installatie, die zo op een vrachtwagen kan worden gehesen. De buitenkant is uitgevoerd met 5 cm dik vurenhout (in productie kiezen we eerder douglas), dit fungeert zowel als constructie en ter isolatie naar de buitenlucht. Aan de biomeiler wordt een wasbak bevestigd zodat je daar je handen kan wassen met natuurlijk verwarmd water. Bezoekers kunnen dan direct voelen hoeveel warmte er ontstaat.
De biomeiler is een proef, we willen graag ervaring opdoen met mobiliteit. Verder is deze biomeiler niet voorzien van spiralen als warmte wisselaar, maar zit er een 200 liter vat met water in dat rechtstreeks opwarmt door de biomassa en tevens als buffervat dient. Het geheel is voorzien van diverse sensoren om het temperatuurverloop te bepalen over tijd en de invloed van hout als isolatiemateriaal. Als laatste willen we graag weten hoe lang het geheel energie kan blijven leveren, weken of misschien zelfs maanden.
De biomeiler staat tot eind juni op het dagelijks geopende Fabcity terrein. Na juni kan de biomeiler vervoerd worden naar een andere locatie met een natuurvriendelijke warm (tap)water behoefte, bijvoorbeeld een festival. Suggesties zijn welkom via info@biomeiler.nl
Updates:


De eerste dag na de bouw bereikte de biomeiler plaatselijk al temperaturen boven de 50°C. Het lijkt alle verwachtingen te boven te gaan.
Drie dagen later steeg de temperatuur tot 62°C in de kern. Eigenlijk is dat te warm voor een goede compostering.
Na de eerste week schommelt de temperatuur op verschillende plekken tussen 40 en 55°C, wat precies de ideale compostering oplevert.
Inmiddels zijn alle elektronische sensoren aangesloten en kunnen we de werkelijke warmteopbrengst meten. Dat gaat als volgt: we pompen het water uit het vat continu rond met een klein pompje, het stroomt door een warmtewisselaar waar de warmte wordt overgedragen aan de lucht en aan het koude leidingwater voor de tapkraan. In de aanvoer en retour buizen zitten temperatuursensoren en een doorstroommeter die bijhouden hoe warm het water is en hoeveel water er langs komt. Door het temperatuurverschil te berekenen kun je gemakkelijk bijhouden hoeveel warmte er daadwerkelijk uit het vat wordt gehaald en wat dus het geleverde vermogen is van deze biomeiler.
De resultaten zie je in deze grafiek in kWh. Ter illustratie rekenen we ook uit hoeveel warme douches je had kunnen nemen met dit warme water of hoeveel badkuipen je ermee zou kunnen vullen.
Op 26 juni 2016 was de laatste dag van Fabcity. We hebben inmiddels alle metingen verwerkt en het eindresultaat kun je hier boven zien.
Naast de warmte heeft de biomeiler op Fabcity ook veel leuke contacten opgeleverd. We hebben inmiddels meer dan 100 aanvragen voor de bouw van biomeilers in Nederland. Bovendien hebben we vijf keer een workshop gegeven voor een groepje enthousiastelingen. Al met al zijn we zeer tevreden!
Workshop Warmte uit Compost
o.l.v. stichting Biomeiler Nederland
elke woensdag 16:00 – 17:00
Fabcity Java-eiland Amsterdam
gratis deelname
aanmelden: info@biomeiler.nl
Tijdens de workshop leer je hoe je zelf warmte uit compost kunt maken met de techniek van een biomeiler. Er wordt een korte lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film “warmte uit de natuurlijke kringloop” met een praktische toelichting. Alle materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen.