Menu Sluiten

Wat betekent “biomeiler” ?

Het woord ‘biomeiler’ komt uit het Duits en stamt af van ‘Kohlenmeiler’ en ‘Atommeiler’.  De Kohlenmeiler is een speciale constructie om houtskool te maken. Deze houtskool werd al in het jaar 800 gebruikt om ijzer te winnen in het Sauerland, heel toevallig ook de plek waar Stichting Biomeiler in oktober 2014 zijn eerste biomeiler realiseerde. De Kohlenmeiler lijkt qua uiterlijk behoorlijk veel op een biomeiler, dat wil zeggen een ronde cilinder van maximum 3 meter hoog, 6 tot 10m doorsnede met daar bovenop een ronde kop. Meer informatie in het Nederlands over de Kohlenmeiler en houtskool op deze informatieve site van Warstein.

Ook in het Nederlands kennen we het woord meiler“Een van de oudste meilervelden in Nederland is in 2002-2003 ontdekt ten zuidoosten van Zutphen: daterend uit de 9e eeuw. Hier zijn resten van ca. 350 meilerkuilen aangetroffen voor de productie van houtskool uit eikenhout. Deze kolenbranderij bij Zutphen (vermoedelijk waren het ongeveer 500 meilers in totaal) betekende in korte tijd het einde van een eikenbos van twaalf hectare. “

De Atommeiler in het Duits is spreektaal voor een kerncentrale, dit komt omdat  een kerncentrale ook vaak een ronde silo met ronde kop heeft. Omdat onze biomeiler geheel biologisch door bacteriën aangedreven is en net als een Atommeiler energie produceert, is op een bepaald moment het woord biomeiler in omgang gekomen. De benaming wordt internationaal gebruikt en duid steeds op “een composteersysteem waarbij de warmte gewonnen wordt”.

Opbouw van een biomeiler
Opbouw van een biomeiler. Tekening door Sylvia Machgeels