Menu Sluiten

Wat is een Biomeiler?

-10 buiten + 47 van binnen
-10 °C buiten + 50 °C van binnen

Het kan echt, met alleen organisch materiaal en een beetje hulp van de natuur een huis of kas verwarmen. De Zwitser Jean Pain (1930–1981) bedacht dit in 1960 in het Franse Var voor het eerst en heeft veel navolging gekregen. Jean Pain Composting is een methode om van houtsnippers (snoeiafval) snel een goede compost te maken. Daarbij ontstaat ook warmte die door middel van een warmtewisselaar in of op de composthoop overgedragen kan worden naar water. Het warme water kan vervolgens in huis (douchen, wassen, verwarming) of in een kas gebruikt worden.

Temperaturen in de biomeiler

Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt warmte vrij (tot 60 °C) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een woning of opslagvat getransporteerd worden. Het belangrijkste is natuurlijk dat een biomeiler in twee jaar zeer hoogwaardige houtcompost produceert, die je kunt gebruiken om de grond te verbeteren voor voedselproductie, het stimuleren van biodiversiteit en het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer.

De opbouw kan simpel en low-tech, maar in de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan door de Internationale Thermocompost Community om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Door het Duitse bedrijf Native Power en in Nederland door studio Content is de nodige ervaring verzameld en daaruit is de Nederlandse Biomeiler stichting ontstaan. Ons doel: kennis en ervaring over de biomeiler verspreiden in het Nederlands taalgebied.

Lees hier meer over compostverwarminggoogle ‘compost heating’ of bekijk filmpjes op youtube.

De oorspronkelijke film over Jean Pain van de Duitse ZDF die velen van ons heeft geïnspireerd kun je hier bekijken: