Menu Sluiten

Biomeiler de Hartstocht – Abcoude – 16 maart 2015

Wat is een biomeiler?

jean-pain-heat-exchanger-640px
Jean Pain

Het kan echt! Met alleen tuinafval en een beetje hulp van de natuur je huis of kas verwarmen. De fransman Jean Pain (1930–1981) bedacht dit in 1960 in het Franse Var voor het eerst en heeft veel navolging gekregen. Jean Pain Composting is een methode om van houtsnippers (snoeiafval) snel een goede compost te maken. Daarbij ontstaat ook veel warmte die door middel van een warmtewisselaar in het binnenste van de composthoop overgedragen kan worden naar water. Het warme water kan vervolgens in huis gebruikt worden (douchen, wassen, verwarming).

Native Power Nederland

Native Power Nederland is een collectief van mensen met een hart voor alternatieve energie. De Biomeiler is één van de manieren om tuin- en landbouwafval nuttig te besteden, naast de vorming van uitstekende compost (volgens een langdurig en langzaam proces) wordt de warmte gebruikt. Een duidelijke win win situatie die zeker toekomst heeft in een sector die er met kunstmest voor zorgde dat er in de laatste decennia veel macro biologisch leven verloren is gegaan.

In Duitsland zijn er al meer dan 50 gebouwd. Zelf verbleven we tijdens een eerste studiereis in september vorig jaar in een Hotel in Noord Duitsland (de Moorhexe). Dit hotel heeft een Biomeiler met een doorsnede van 8 meter die wordt gebruikt voor de verwarming van het hotel en het voorverwarmen van het douchewater en de was- en afwasmachine. Toen wij er logeerden was de biomeiler al 18 maanden actief.

 

De eerste van Native Power NL

In oktober bouwden we onze eerste biomeiler in Stünzel (D) een korte ‘making of’ video is hier te zien:  https://vimeo.com/117902306 en achter grond informatie over dit project lees je hier: http://goo.gl/yi2S7x

 

Nu gaan we ook in Nederland geinteresseerden helpen met het realiseren van biomeilers. Dit doen we in een workshop van een dag, aan het eind van de dag loopt de biomeiler!

 

Wat

De opzet van de workshop is als volgt:

0900             uur ontvangst

0920             uur film biomeiler en beknopte uitleg plus taakverdeling

1000             uur begin bouw

1200            uur lunch

1300             uur vervolg bouw

1500             uur korte lezing biomeiler en mogelijkheid tot vraagstelling

1600            uur laatste puntjes op de i met aansluitend drankje

In 1 dag is de biomeiler opgebouwd, na plm 6 dagen is ie warm genoeg om gebruikt te worden.

Handige links over de biomeiler en de workshop:

De site van boerderij de Hartstocht waar we de biomeiler gaan bouwen:

http://www.hartstocht.net/

de site van Arie van Ziel (hij geeft de lezing in de middag)

http://studiocontent.org/compost-verwarming/