Menu Sluiten

Biomeiler Praktijk- & Informatiedag 19 oktober 2023 Rotterdam

Zelf een biomeiler bouwen? Op zoek naar ontwerpen, technische installatietekeningen, materiaallijsten of andere informatie over biomeilers?

Met veel plezier nodigen we u uit voor de Nederlandse Biomeiler dag. Donderdag 19 oktober gaan we de Biomeiler in Rotterdam gezamenlijk opnieuw opbouwen voor de 5e keer. Gelijktijdig is er een informatiedag met lezingen en theoretische workshops om een ontwerp voor uw eigen biomeiler uit te werken.

Deze praktijkdag bestaat uit beknopte inleiding over Biomeilers waarna er praktische ervaring opgedaan kan worden met de herbouw van een biomeiler. Er zal stilgestaan worden bij de verschillende stappen en uiteraard kunnen er vragen tussendoor gesteld worden.

Tegelijkertijd is de jaarlijkse Biomeiler Informatiedag. Deze is bedoeld voor alle Nederlandstalige mensen die plannen hebben om zelf een Biomeiler te bouwen in het najaar van 2023. De dag zal beginnen met een aantal lezingen over de basisbegrippen en theorie van thermocomposteren en biomeilers. In de middag gaan we in kleine groepen in workshopvorm aan de slag onder leiding van Nederlandse professionals om concrete plannen en ontwerpen te maken voor de biomeiler projecten van de deelnemers aan de Biomeiler Informatiedag.

De informatiedag is dé jaarlijkse gelegenheid om het bouwen van een Biomeiler te concretiseren en tips te ontvangen die de slaagkans van uw projects significant verhogen.

Bij de infodag kun je diverse experts ontmoeten met ervaring in thermocomposteren en biomeiler bouw.

Praktische informatie in het kort:

Data en tijden: 19 oktober van 9 uur tot 17 uur

Locatie: Gedempte Keilehaven, Keilestraat 9, 3029 AC Rotterdam

Betalingsinformatie: € 200 euro voor de hele dag, zie onder voor kortingen

Contactinformatie: info@biomeiler.nl

De praktijk-  en informatiedag is een opportuniteit om het bouwen van een biomeiler te concretiseren en tips te ontvangen die de slaagkans van uw projects significant verhogen. De dag zal beginnen met een aantal lezingen over de basisbegrippen van thermocomposteren en biomeilers. De namiddag zal gevuld worden met een workshop waar we in kleine groepen aan de slag gaan onder begeleiding van Nederlandse professionals om zo uw plannen verder op punt te stellen of om u bij te staan bij het brainstormen. 

Hieronder vind je meer informatie over:

 • data en tijden: het programma
 • locatie en contactinformatie
 • betalingsinformatie, prijzen en kortingen

Voor alle andere vragen of last-minute informatie, neem contact op met:

NL EN DE Arie Machgeels van Ziel  arie@biomeiler.nl +31 6 207 950 83

Programma

Donderdag 19 oktober Nederlandse Biomeiler praktijkdag (gelijktijdig met de theoretische informatiedag)

09.00 uur ontvangst

09.15 uur Introductie, film “warmte uit compost” en uitleg plus taakverdeling

10.00 uur begin bouw

13.00 uur lunch

14.00 uur vervolg bouw

15.00 uur mogelijkheid tot vraagstelling tijdens start workshops en daarna verder bouwen.

17.00 uur groepsfoto alle aanwezigen, laatste puntjes op de i met aansluitend drankje

Donderdag 19 oktober – Nederlandse Biomeiler Informatiedag (gelijktijdig met de praktijkdag)

9:00 Verwelkoming en aankomst (koffie/thee) + rondleiding

10:00 Aanvang lezingen

 • Basisbegrippen thermocomposteren, aerobe/anaerobe micro organismen
 • Organische materialen en verschillende eigenschappen, C:N ratio etc..
 • Technische installatie en welke materialen daarbij nodig zijn, productlijst
 • Bouwadvies biomeiler constructie en diverse methoden van opbouw
 • Soorten warmtewisselaars en de voor- en nadelen van elk systeem

13:00 Lunch (koffie/thee, lokale producten, inbegrepen bij de prijs)

14:00 Rondleiding langs de biomeiler op het terrein

15:00 Start workshops

 • Hands-on ontwerp en plannen maken voor jouw specifieke situatie/locatie
 • Concrete materiaallijst, kostenoverzicht, bouwplanning en tekeningen
 • Direct advies van diverse ervaringsdeskundigen en experts

17:00 Afsluitmoment van de informatiedag en uitwisselen van contactgegevens onderling + napraten met biertje en voor wie wil diner op eigen kosten in een restaurant in de buurt

Alle lezingen tijdens de informatiedag zullen in het Nederlands zijn, met de mogelijkheid om delen in het Engels te vertalen of een aparte sessie voor Engelstalige bezoekers te geven bij veel animo. 

We vinden het leuk om iedereen de gelegenheid te geven kort iets over zijn eigen situatie te vertellen en de eventuele redenen om een biomeiler te bouwen. 

Stuur voorafgaand aan de informatiedag a.u.b. de volgende gegevens ter documentatie en voorbereiding van de workshop en lezingen:

 1. Korte omschrijving van het type en formaat biomeiler dat gepland wordt
 2. Doel van de biomeiler (waar wordt de warmte en/of compost voor gebruikt?)
 3. Locatie: adres, plattegrond, luchtfoto
 4. Foto’s: van de locatie, de huidige bebouwing, huidige verwarmingsinstallatie
 5. Technische gegevens van de huidige verwarmingsinstallatie (denk aan type verwarming, installatieschema van de leidingen en het systeem, gegevens van pompen en warmtebron, alle details zijn nuttig)

Probeer zo compleet mogelijk te zijn en ruim van te voren de gegevens te sturen, dan kunnen we u bij de ontwerp workshop het beste helpen en zorgen dat de nodige expertise aanwezig is. Alle gegevens kunt u per mail naar info@biomeiler.nl sturen.

Locatie & accommodatie suggesties

Praktijk- en Informatiedag locatie

Dit jaar vindt de infodag plaats in De Voedseltuin, gelegen in de haven van Rotterdam. De Voedseltuin is een stichting die als doel heeft de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel. De Voedseltuin bouwde sinds 2014 drie biomeilers. De eerste biomeiler werd gebouwd ter voorbereiding van de oprichting van stichting Biomeiler Nederland, we zouden dus kunnen stellen dat deze organisatie er als de kippen bij was. De eerste biomeiler werd gebouwd zonder hulp van één enkele machine en had het doel een kas te verwarmen en compost te produceren. Dit paste erg goed in de werking van de voedseltuin waar ze streven naar een optimale samenwerking tussen mens en natuur.

Twee jaar later gebruikte men de compost om de ondertussen uitgebreide voedseltuin te bemesten en werd ook gestart met de tweede bouw van een biomeiler. Deze keer ging men niet te werk met kruiwagens maar werd het groot materieel ingeschakeld. Op een kleine negen uur tijd werd de biomeiler van wel 200m³ opgebouwd. Zo werd de voedseltuin wederom van warmte voorzien. 

De derde biomeiler is in 2019 opgebouwd en is tot op heden de verwarmingsbron van een deel van de kantine die op de locatie van de Voedseltuin staat. De vierde biomeiler is in 2021 opgebouwd met hetzelfde doel en op dezelfde plek. De vijfde biomeiler wordt ook weer op dezelfde plek opgebouwd. De presentaties en workshops zullen dus gegeven worden op een met een biomeiler verwarmde locatie. Een mooie kans om de systemen in situ aan het werk te zien! 

stichting Voedseltuin Rotterdam

gedempte Keilehaven, Keilestraat 9, 3029 AC Rotterdam (gratis parkeren, rij het terrein op tussen de gebouwen door)

www.voedseltuin.com info@voedseltuin.com +31 6 50 97 4462

Voor vragen over de locatie en faciliteiten (alleen Nederlands of Engels):

NL Tineke van der Burg tinekevanderburg@gmail.com +31 6 511 97 154

Accommodatie

We realiseren ons dat Rotterdam een plek is die de doorsnee Nederlander of Belg niet dagelijks bezoekt. Voor wie van ver komt en wil overnachten kunnen wij enkele suggesties voor accommodatie in de buurt geven. Mail daarvoor even naar info@biomeiler.nl

Inschrijving

Geef naam, adres, telefoonnummer, mailadres en eventuele diëten of allergieën van elke deelnemer door per mail aan info@biomeiler.nl of vul het in bij de opmerkingen bij uw registratie.

Uw inschrijving is na betaling en/of bevestiging per mail pas compleet!

Prijzen en kortingen

 • Praktijk en informatiedag samen kost € 200,- per persoon
 • Een partner, tweede of derde persoon die vanuit dezelfde organisatie of onder dezelfde naam inschrijft hoeft slechts € 150,- voor een dag.

Dat is inclusief: koffie/thee en een lunch van lokale producten, toegang tot de locatie en alle faciliteiten, alle lezingen en de workshops, een geschreven verslag van de dag, alle documentatie en gedeelde online mappen met onderzoeksverslagen van de Internationale Thermocompost gemeenschap.

Een klein deel van de bijdrage wordt gebruikt als prijzengeld voor de Research Award 2023.

Elk extra betaalde bedrag wordt volledig gebruikt voor internationaal thermocompost onderzoek, maak gerust een extra bedrag over om ons werk te steunen, wij werken grotendeels als vrijwilligers voor de organisatie van deze informatiedag en het beschikbaar stellen van biomeiler kennis en informatie in Nederland en België.
Voor iedereen die zich het inschrijfgeld niet kan veroorloven voor welke reden dan ook (student, zzp’er, laag inkomen, uitkering, etc.) is het mogelijk om 50% korting te krijgen, gesponsord door de Nederlandse Biomeiler Stichting. Stuur een email naar info@biomeiler.nl met een korte motivatie om daarvoor in aanmerking te komen.

We hopen je snel te spreken en te zien in oktober!

Voor europese ervaringen met biomeilers zie termocompost.eu.