Menu Sluiten

Eerste Biomeiler Voedseltuin Rotterdam

Toen de eerste Rotterdamse  biomeiler in 2014 werd gebouwd bestond de Stichting Biomeiler en deze site nog niet eens.  Op youtube staat een leuke time lapse video die ik jullie niet wil onthouden, daarom als nog deze blog post.

Enige feiten over de eerste Rotterdamse biomeiler:

  • In opdracht van de Rotterdamse Voedseltuin
  • Handwerk: de biomeiler is geheel met de hand gebouwd door de vele vrijwilligers van de voedseltuin. Normaal bouwen we een biomeiler in een dag maar dan hebben we machines zoals een kraan. Door de lange aanvoer lijn en vrijwilligers met slechts een kruiwagen heeft de bouw enige weken geduurd.
  • Groote: 8 meter doorsnede, 2.5 meter  hoog
  • Bouwdatum: 2 december 2014
  • Bron materiaal: gemixt loofhout van gemeentewerken
  • Doel: verwarmen kas en kwaliteitscompost maken
  • Compost: de Rotterdamse houtcompost kenmerkt zich door een zeer hoog organische stof gehalte van meer dan 75% (‘normale’ gft-compost bevat doorgaans slechts 10% organische stof). Dit is belangrijk omdat daardoor deze compost vooral geschikt is voor gewassen (struiken en bomen) die zelf weer veel CO2 vastleggen.
  • CO2: Tevens bevat de houtcompost zelf een grote hoeveel vastgelegde stabiele koolstof (42% d.s.) wat resulteert in een vastlegging van ongeveer 1 ton CO2 in elke 5 m3 biomassa die is gebruikt voor de opbouw. In totaal legde deze biomeiler dus ruim 15 ton CO2 vast in directe zin en stimuleert de opname van een veelvoud daarvan door de toepassing ervan. Zie ook: dit Engelstalig artikel over C02 vastlegging in de compost van deze biomeiler

 

 

Kompost na twee jaar
Kompost na twee jaar

 

De compost doet zijn werk op de Voedseltuin
De compost doet zijn werk op de Voedseltuin