Op 30 Oktober werd op het MAAK terrein in Haarlem een innovatieve biomeiler gerealiseerd. Onder andere wordt er belucht van binnenuit voor een hogere warmteopbrengst. Hieronder een aantal verslagen via de MAAK nieuwsbrief.
70 graden! Dat was de temperatuur die al na enkele dagen in de biomeiler werd gemeten. De biomeiler, die door Hans Struiksma is ontwikkeld en op het MAAK terrein is geplaatst, om als alternatieve energiebron warmte te gaan leveren aan de naastgelegen bedrijfsunit van WoodDudes en Natalie Wool, is onlangs in bedrijf gesteld. Op verschillende locaties in de biomeiler zijn sensoren aangebracht waarmee monitoring van het systeem plaatsvindt. De biomeiler is een ontwikkeld volgens een open source model en de meetdata zal binnenkort via een LoRa netwerk worden gedeeld en via een webportaal zijn te volgen.
De natuur doet het zware werk bij MAAK
Hans Struiksma (Duurzame Onderneming Kennemerland) bouwt een biomeiler (de MAAKmeiler) waar 70 kuub houtsnippers in gaat. Het project is onderdeel van de innovatieve en circulaire som der delen van het MAAK Haarlem.
Hans Struiksma: ‘Ik vind het mijn sociale verantwoordelijkheid om te blijven pionieren en echt bij te dragen aan de noodzakelijke energietransitie.’
Duurzaamheid wordt steeds meer een vanzelfsprekend onderdeel van ondernemen en bedrijfsvoering. Van bedrijven die zijn opgericht om toe te werken naar een schonere, circulaire economie tot en met bestaande ondernemingen die stapsgewijs hun bedrijfsvoering vergroenen.