Menu Sluiten

Wie zijn wij?

stichting Biomeiler

moorhexe
Biomeiler Hotel Moorhexe Duitsland

In Nederland is een groeiende groep mensen met een hart voor alternatieve energie. De biomeiler is één van de manieren om tuin- en landbouwafval nuttig te besteden; naast de vorming van uitstekende compost (volgens een langzaam proces) kan de warmte worden gebruikt. Een duidelijke win-win situatie die zeker toekomst heeft in een sector die er met kunstmest voor zorgde dat er in de laatste decennia veel macro-biologisch leven verloren is gegaan.

In Nederland zijn nu ruim 10 biomeilers actief en worden er regelmatig nieuwe bij gebouwd. Stichting Biomeiler heeft tot doel de kennis en ervaringen over de bouw van biomeilers te verzamelen en te verspreiden. Op deze website publiceren we zoveel mogelijk informatie van bouwers uit Nederland.

In Duitsland draaien al meer dan 50 biomeiler installaties. Zelf verbleven we tijdens een eerste studiereis in september 2014 in een Hotel in Noord Duitsland (de Moorhexe). Dit hotel heeft een biomeiler met een doorsnede van 8 meter die wordt gebruikt voor de verwarming van het hotel en het voorverwarmen van het douchewater en de was- en afwasmachine. Toen wij er logeerden was de biomeiler al 18 maanden actief en inmiddels is er alweer een nieuwe gebouwd.

Stichting Biomeiler heeft een bestuur van vier personen en werkt samen met een groeiende groep adviseurs. Kijk voor meer informatie op de contact pagina.

Stichting Biomeiler werkt internationaal nauw samen met de Duitse biomeiler deskundigen en andere Europese partners:

In Nederland werken we verder samen met o.a.:

In België werken we samen met o.a.:

De eerste biomeiler van stichting Biomeiler Nederland

In oktober 2014 bouwden we onze eerste gezamenlijke biomeiler in Stünzel (D) een korte ‘making of’ video is hier te zien:  https://vimeo.com/117902306  ook in het Engels op youtube.

Achtergrond informatie over dit project lees je op de blog van Frank Scholtens.

Nu ook workshops in Nederland

In 2015 bouwden we in Rotterdam, Abcoude, Amsterdam en Groningen een biomeiler. Ook bouwden een aantal andere Nederlanders op eigen houtje of met advies op afstand zelf een biomeiler. We hebben veel ervaring opgedaan en willen die graag delen. We doen dat via deze website, de Biomeiler community op Facebook, middels advies per telefoon, skype of email en door interviews te publiceren met ervaringsdeskundigen.

Vanaf het voorjaar van helpen we ook andere geïnteresseerden in Nederland met het realiseren van biomeilers. Dit doen we in een workshop van één dag, aan het eind van de dag loopt de biomeiler!

Wilt u ook een biomeiler bouwen? Meldt u dan aan via info@biomeiler.nl