Menu Sluiten

Workshop Biomeiler: Warmte uit Compost voor Fruittuin van West

Fruittuinen van WestWorkshop Biomeiler: Warmte uit Compost voor Fruittuin van West

o.l.v. stichting Biomeiler Nederland

Zaterdag 20 februari 2016, 9:00 – 17:00

Tom Schreursweg 48, 1067MC Amsterdam

bijdrage: €100,- p.p. incl. lunch en handout *

aanmelden verplicht: wil@fruittuinvanwest.nl

Fruittuin van West gaat een grote stap zetten richting zelfvoorzienendheid! We gaan houtsnippers omzetten in compost en met de warmte die daar bij vrij komt gaan we onze gebouwen en water verwarmen. Om dit mogelijk te maken bouwen we een grote biomeiler met een doorsnede van 8 meter en ruim 150m3 houtsnippers. De bedoeling is dat deze biomeiler 6 tot 8kW warmte gaat leveren. Om je een idee te geven: dat is genoeg om elke maand meer dan 1000 badkuipen te vullen met warm water.

Wat er in de biomeiler precies gebeurt is nog niet helemaal verklaard, dat maakt het voor ons extra leuk om er één te bouwen. We gaan de observaties en informatie van de verschillende sensoren gebruiken om dichter bij een verklaring te komen voor de vele warmte die een berg hout kan produceren.

Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60°C) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is heel simpel en low-tech, maar in de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Deze workshop wordt georganiseerd i.s.m. stichting Biomeiler om de beschikbare kennis en ervaring te verspreiden.

Tijdens de workshop bouwen we zelf in één dag de biomeiler. Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film “warmte uit de natuurlijke kringloop” met een praktische toelichting. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. We beginnen met koffie/thee en er wordt gezorgd voor lunch.

09.00 uur         Ontvangst

09.15 uur         Introductie, film “warmte uit compost” en uitleg plus taakverdeling

10.00 uur         Aanvang bouw

12.00 uur         Lunch

13.00 uur         Vervolg bouw

15.00 uur         Lezing over biomeilers internationaal en mogelijkheid tot vraagstelling

16.00 uur         Laatste puntjes op de “i” met aansluitend drankje

Het duurt enkele dagen voordat de biomeiler op temperatuur is, maar we maken een week van te voren alvast een klein hoopje zodat de deelnemers de vrijkomende warmte op de dag zelf ook kunnen voelen.

** Voor wie het financieel niet zo ruim heeft en voor studenten, is er met opgaaf van reden korting mogelijk.

Aanmelden kan via e-mail; wil@fruittuinvanwest.nl.

Resultaten van vorige workshops vindt je op de Biomeiler community op facebook

Meer informatie: biomeiler.nl