Menu Sluiten

Verslag bouw tweede biomeiler bij de Rotterdamse Voedseltuin

Tweede biomeiler Rotterdamse Voedseltuin
Opbouw Rotterdamse Biomeiler
Opbouw Rotterdamse Biomeiler

Maandag 4 december 2017 is in de Rotterdamse Voedseltuin de tweede biomeiler gerealiseerd (blog met info over de eerste).  Met de hele dag zon en geen wind was het een perfecte dag om heerlijk buiten een biomeiler te bouwen. Rond de twintig enthousiaste deelnemers, goed gereedschap en goede logistiek zorgden er verder voor dat de biomeiler zonder vertraging aan het eind van dag klaar was.

Om negen uur ‘s morgens begon de dag met een korte inleiding en een stuk theorie. 10:30 uur begon de bouw en bij de lunch stond het betongaas en zaten de eerste laag snippers en tyleenslangen er in. Daarna in het zonnetje een heerlijke goed verzorgde lunch verzorgd door de Voedseltuinvrijwilligers. ‘s Middags volgden dan nog twee lagen houtsnippers en tyleenslangen en heel veel water uit de Schiedamse Schie.  Rond 15:00 uur volgde nog een uurtje theorie en om 16:30 uur nog uitleg hoe de tyleenslangen aan de buitenkant in serie dan wel parallel aangesloten kunnen worden.

Al met al liep het allemaal heel voorspoedig behalve dat we wat problemen hadden met de stroomvoorziening van de pomp die nodig is om het water dat onderuit de biomeiler komt weer terug op de biomeiler te pompen.

Opbouw 's middags en theorie
Opbouw ‘s middags en theorie

Een week later meten we tegen de 50 graden Celsius, hij warmt langzaam op richting de verwachte streeftemperatuur van 55 – 60 C.

 

Feiten over de Rotterdamse Voedseltuin biomeiler

  • Klassiek model, dat wil zeggen een ronde cylinder met een betongaasmatten buitenkant
  • Drie lagen, met drie keer 200 meter tyleenslangen van 25 mm doorsnede
  • 6 meter doorsnede, 3 meter hoog is een inhoud van 85 m3
  • Gemixte houtsnippers van de gemeente Rotterdam bestaande uit plataan, populier en wilg
  • Vier vrachtjes met 13.000 liter natuur zuiver Schiewater
  • De biomeiler is 1 meter diep ingegraven
  • In record tijd gebouwd dankzij goede voorbereiding, een graafmachine en een goede machinist

 

 

 

 

Goed gereedschap, goede voorbereiding en mooie snippers
Goed gereedschap, goede voorbereiding en mooie snippers

 

Biomeiler II in volle glorie
Biomeiler II in volle glorie

Met dank aan: Menno Leutscher en Eliza Scholtens voor de mooie foto’s, de Voedseltuinvrijwilligers voor de heerlijke lunch, Max de Corte, Ragnild Diepens en Tineke van der Burg voor de goede voorbereidingen.