Menu Sluiten

Contact

stichting Biomeiler

Voor alle vragen, advies, aanmeldingen voor workshops of lezingen, mail naar:

info@biomeiler.nl

Wij zijn vrijwilligers met allen een drukke baan. We helpen u heel graag, maar als u niet direct antwoord krijgt, wacht even rustig af óf stel uw vraag hieronder zodat anderen u wellicht kunnen helpen.

Wilt u liever bellen, kijk dan alstublieft eerst of uw vraag al beantwoord word bij de Veelgestelde Vragen of gaat over prijzen, kosten of opbrengst van een biomeiler.

Bestuur:

Arie Machgeels van Ziel – voorzitter
arie@biomeiler.nl
+31 6 207 950 83

Fedde Jorritsma – penningmeester
fedde@biomeiler.nl
+31 6 42 101 404

Dries Verberckmoes – secretaris – coördinator België
dries@biomeiler.nl
+32 489 552 599

Adviseurs:

Peter Jan Brouwer
peterjan@biomeiler.nl

Frank Scholtens
frank@biomeiler.nl

Check ook onze Facebook pagina of het verbindersplatform Nudge.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:

17 Comments

 1. Solange Ruyter

  Hallo,

  Graag zou ik telefonisch een aantal vragen stellen ivm de mogelijkheden om 10 verplaatsbare houten woningen te verwarmen met jullie methode. Deze woningen worden in de tweede helft van 2015 gerealiseerd. Ik ben te bereiken op 06 40254247.

  Vriendelijke groeten,

  Solange

 2. Ad van Bilsen

  Dag. Via boerderij Hartstocht in Abcoude heb ik begrepen dat jullie mogelijk de naam en het adres van een oesterzwammenkweker in Amsterdam Noord weten die met kleine biomeilers werkt.

  Lukt het om mij dat te mailen?

  Alvast bedankt.

  Ad van Bilsen

 3. Lars van Eco-Move Houten

  Hallo,

  Ik beheer een hectare groot vogeltuinreservaat en het lijkt me een ideaal idee om dit hier toe te passen. de tuin is een onderdeel van hetb landelijk Moluks centrum . Ik wil graag meer weten!

 4. Luuk Dijkhuis

  Beste Arie, of wie deze email maar lees,
  Met interesse hebben wij jullie website gelezen, wat een mooie oplossing om de strijd met het energievraagstuk en het energiebedrijf aan te gaan.
  Vraag:
  – Hoeveel snippers moet je bij de Biomeiler (doorsnede 8 meter) bijvoeden
  – Hoe vaak moet je bijvoeden
  Luuk Dijkhuis
  06-150 200 72

  • Arie van Ziel

   Beste Luuk,

   De biomeilers die we nu bouwen zijn geen continu systemen, maar worden elk jaar of elke twee jaar opnieuw opgebouwd. Alle technische materialen worden daarbij wel opnieuw gebruikt.

   We denken wel na over continue biomeilers. Als je mee wilt denken of een test-versie wilt bouwen, laat het vooral weten. We werken graag samen verder aan een eerste concept.

 5. raf

  Beste,

  wij gaan momenteel een kleine proefbiomeiler maken voor de stookkosten bij mijn ouders in te perken. dit ter voorbereiding voor een eigen grotere te bouwen bij ons nieuwbouw strohuis binnenkort. Ik zat met een vraag voor jullie. Wat is naar jullie mening de beste samenstelling voor een optimaal renderende biomeiler. (warmte en duur gezien) zijn er mogelijkheden als je tijdens het composteren merkt dat de temperatuur snel begint te zakken dat je dit door een toevoeging van iets nog een tijdje kan rekken?

  mvg,
  Raf

  • Arie van Ziel

   Beste Raf,

   Leuk dat jullie ook een biomeiler gaan bouwen! Houd er rekening mee dat een kleine biomeiler gevoeliger is voor omgevingsfactoren dan grotere, stabielere biomeilers. De resultaten zijn dus niet 1:1 schaalbaar.

   De ‘beste’ samenstelling is sterk afhankelijk van het soort gebruik. Tot 30% mest toevoegen (met name van gevogelte zoals kippen) zorgt voor een hogere maximum temperatuur, maar kortere looptijd. Alleen houtsnippers geven langere tijd een stabiele warmte en waarschijnlijk in totaliteit de grootste energieopbrengst. Wij gaan altijd uit van minimaal 70% houtsnippers en tot 30% andere biomassa.

   We hebben experimenten gedaan in Duitsland met het opnieuw aanwakkeren van een door overbelasting afgekoelde biomeiler. Dat kan door te inoculeren met het goede type bacteriën die graag bij hoge temperaturen leven en vervolgens extra voedingsstoffen (suikerstroop, stikstofrijke mest) toe te voegen in oplossing. In theorie zou je een biomeiler ook constant kunnen voeren, maar daar is nog weinig over bekend.

   Zie ook de technische informatie voor antwoord op veelgestelde vragen.

   We horen graag waar en wanneer je gaat bouwen. Dan zetten we je op biomeiler kaart en kunnen eventueel meehelpen door middel van een workshop of advies. Zie biomeiler.nl/workshops/ of mail ons op info@biomeiler.nl

 6. raven

  Hallo, ik vraag mij af als ik een biomeiler maak met een gesloten watercircuit, waarvan een deel uit de biomeiler gaat, of er dan watercirculatie zou ontstaan zonder een pomp te gebruiken, dus enkel op temperatuur- en hoogte verschil? En of dit dan genoeg warmte zou afgeven om bvb een kleine serre boven het vriespunt te houden?
  Mvg
  Raven

  • Arie van Ziel

   Bij de biomeiler in Rotterdam hebben we geprobeerd een natuurlijke stroming op gang te krijgen zonder pomp, maar dat is niet gelukt. Daar is 2x500m 25mm tyleen slang gebruikt. Bij grotere diameter is een natuurlijke stroming wellicht wel mogelijk.

   Jean Pain, de oorspronkelijke uitvinder van de biomeiler bouwde ook eens een tuinhuisje om tot volledig luchtdicht met een biomeiler die lucht in grote kachelpijpen verwarmde (250mm diameter) in een stijle spiraal, direct aangesloten aan het huisje. Dat bleek succesvol en het huisje werd tot 50°C. Er is echter een groot verschil in hoogte en temperatuur nodig.
   Meer informatie staat in het boek dat Jean Pain schreef: Een andere Tuin of de Methoden Jean Pain, verkrijgbaar via het comité Jean Pain in België.

 7. Klaas De Zutter

  Beste,

  Wij zijn gestart met de renovatie van onze woning, gelegen in Ertvelde, een 20 km ten Noorden van Gent, België. 200 meter verderop zijn mijn ouders bezig met de restauratie van een monument. Beide percelen zijn ietwat afgelegen en we zijn volop aan het nadenken over de warmtevoorziening van beide woningen. Al surfend ben ik op jullie site terechtgekomen. Wij zijn zeer geïnteresseerd geraakt in de biomeiler.

  Graag hadden we vernomen of er in de nabije toekomst ergens een biomeiler wordt gebouwd waarrond een workshop wordt georganiseerd, om daar eventueel aan te kunnen deelnemen.

  Alvast bedankt.

  Mvg
  Klaas

  • Arie van Ziel

   Beste Klaas,

   Bedankt voor jullie interesse in de biomeiler. Juist op afgelegen locaties is het een heel geschikt verwarmingssysteem. Eenmaal opgebouwd werkt de biomeiler altijd en zonder gevaar van gasvlammetjes of de noodzaak met regelmaat een houtkachel te stoken. Ook als je niet aanwezig bent draait de biomeiler gewoon door, zomer en winter, 24/7.

   In het weekend van 6, 7 en 8 mei is er in Amiens in Noord-Frankrijk een workshop omtrent de bouw van een kleine biomeiler voor een kunstproject. Aldaar zal ik een lezing geven en kan ik je vragen beantwoorden. Zover mij nu bekend is deelname gratis. Zie voor meer info http://www.collectivedisaster.org/projects/myracle-mountain/ of Facebook: Collective Disaster

   In België is ook een biomeiler gebouwd in Bonheiden en kun je het Comité Jean Pain in Londerzeel bezoeken. Zie ook: https://biomeiler.nl/kaart/

 8. Stephan van Hesteren

  Hallo,

  Ook wij moeten binnenkort kiezen voor een systeem dat ons huis en tapwater moet verwarmen. Ons huis moet voldoen aan bouwbesluit light. Mijn vraag is in hoeverre jullie ervaring hebben met de regelgeving omtrent alternatieve energie-systemen. Ik vind de biomeiler een fantastische mogelijkheid maar ik ben zo bang dat de gemeente (Almere) dit gaat afkeuren. Ik begrijp dat de temperatuur kan oplopen tot 60 à 65 raden, niet genoeg voor het tapwater. Hoe geef je de temperatuur nog een boost om 5 à 10 graden hoger uit te komen?

  Dank en heel veel succes

  Stephan

  • Frank Scholtens

   Hi Stephan,

   dit berichtje komt nu pas aan…. Is het nog relevant ?
   Stuur je vraag dan even naar: info(@)biomeiler(dot)nl

   Groeten, Frank

 9. Bart Heeres

  Ik ben een energie zuinig huis aan het bouwen en zou dit graag verwarmen met een biomeiler kan ik dit redelijk klein maken en dan bijvoorbeeld gesloten en goed geïsoleerd met mechanische beluchting van beton uitgevoerd of bijvoorbeeld 2 stuks om ze dan om en om op te starten

  Mvg Bart Heeres

 10. frans Hamer

  hallo,
  ik ga een biomeiler bouwen in noorwegen om een 8 meter yurt in de winter van vloer verwarming te voorzien en om uiteindelijk ook goede compost te krijgen voor ons landje
  we gebruiken voor een biomeiler van 4 meter doorsnee, 180 meter 25mm slang. hoe staat dit in verhouding tot het aantal meters in de yurt,
  mijn gevoel zegt dat dit kleiner mag zijn omdat er anders teveel warmte wordt onttrokken,
  . kan iemand mij raad geven hierover
  groet Frans Hamer

Reacties zijn gesloten.