Menu Sluiten

Interview Odylle van Hest – Vught, 9 september 2015

Biodouche bouwen? Gewoon beginnen!

 

biomeiler 33Odylle van Hest (52) uit Vught bouwde op eigen houtje een biomeiler met een douche in de tuin van haar bed & breakfast ‘Het Buitenleven’. Stichting Biomeiler wil graag anderen op weg helpen door haar ervaringen te delen en interviewde haar.

 

De biodouche is een kleine biomeiler van ongeveer 1,50m diameter en zo’n 1,20m hoog. Odylle vertelt dat binnenin een verticale spiraal zit van 100m slang van 16mm dik, zo’n 50cm in diameter en 1,0m hoog. De bouw begon omstreeks 1 juli 2015 en was in 3 á 4 dagen gereed. Nu kan er al 2 maanden dagelijks worden gedoucht: “soms warmer, soms koeler, maar altijd heerlijk buiten”.

De biomeiler kostte minder dan €50,- aan materialen, inclusief de houtsnippers en bespaarde nu al ongeveer 25kWh energie voor waterverwarming. Bij elke douchebeurt bespaart Odylle ongeveer 0,85kWh. Dat is ongeveer gelijk aan €0,07 gas of €0,19 elektriciteit. Aan het eind van de compostering is straks ook ruim 1700 liter houtcompost ontstaan (marktwaarde ±€150,-) die in de tuin gebruikt kan worden.

 

Odylle had altijd al een interesse in alternatieve energie en heeft bij De Kleine Aarde in Boxtel in de jaren ’80 inspiratie opgedaan voor verwarming met compost. “Er waren daar tanks met water ingegraven in de compostbakken, waar warm water uit getapt kon worden.” De b&b is een klein huisje in het bos waar ze streeft naar zo laag mogelijke energiekosten. Er is al een houtkachel, maar er moest meer te doen zijn met hout uit de omgeving. Via internet kwam Odylle de term ‘biomeiler’ tegen en bekeek ze allerlei filmpjes over compostverwarming van o.a. Jean Pain en onze Duitse collega’s (native-power.de). Ondanks dat er weinig technische informatie beschikbaar was is ze gewoon begonnen met bouwen om zelf ervaring op te doen.

 

biomeiler 14“De bouw was heel simpel eigenlijk.” De meeste materialen waren al voorhanden: schapengaas, plastic zeil en een douche met slang van de sloop. Voor ±€45,- kocht Odylle 100m polyethyleen slang met kiwa-keur en voor €5,- twee oude kapotte mengkranen die ze zelf ombouwde tot één werkende. “Alles werd één nacht in de azijn gezet en daarna was het weer blinkend schoon!” Een verwarmingsmonteur in de buurt hoorde het verhaal van de biomeiler en doneerde nog een onderdeel. Het zeil onder de biomeiler ligt een beetje op een helling zodat het lekwater opgevangen wordt en je het er weer overheen kunt gooien met een bakje.

 

biomeiler 18De houtsnippers waren ook dichtbij beschikbaar bij een hoveniersbedrijf: €20,- voor 1m3 in een bigbag, maar wel zelf vol scheppen. Koeienmest werd gehaald bij een biologische boer en leverde juist €30,- op in ruil voor het aanvegen van de stallen. Tijdens de opbouw is met de tuinslang steeds kraanwater gesproeid over elke laag. De hoeveelheid snippers bleek nog niet genoeg, dus met de fietskar werden er nog vier ladingen gehaald van een hoop naast een bouwterrein waar enkele berken en eikenbomen waren gekapt.

 

“Toen ik m’n arm in de hoop met verse snippers stak was het al helemaal warm van binnen, dat was echt een bijzonder moment!”

 

biomeiler 19“Al na 1 dag begon de thermometer op te lopen en het is heel leuk om per uur de temperatuur te zien stijgen. Maar het mooiste is als je voor het eerst de kraan opendraait en er gewoon écht warm water uit komt.” ’S avonds liep de temperatuur harder op dan overdag en omdat het dan buiten kouder is lijkt de douche nog warmer. Gedurende de eerste maand was de biomeiler tussen de 50 en 58 graden; de 60 werd nèt niet gehaald.

Daarna begon de temperatuur te zakken. Misschien door het koudere weer of door veel regen? Toen de temperatuur onder de 40 graden zakte vroeg Odylle stichting Biomeiler om raad. Door een oplossing van paardenmest (zonder anti-biotica) en suikerstroop over de biomeiler te gieten had Frank Scholtens zijn biomeiler in Duitsland na overbelasting weer tot hogere temperaturen laten stijgen. Dat advies werkte een beetje en de biodouche in Vught is weer gestegen tot een temperatuur van 51 graden, het water van de douche is 27 graden.

 

biomeiler 24Vrijwel dagelijks wordt er gedoucht; met een inhoud van 20 liter warm water is het systeem precies groot genoeg voor 2,5 á 3 minuten. Daarna moet de biomeiler weer enkele uren ‘opladen’. Tot nog toe heeft slechts één bezoeker van de b&b de warme buitendouche geprobeerd, maar hij vond het heerlijk. Odylle verteld dat haar moeder (72) soms op bezoek komt en ook met volle teugen geniet van de douche, ook als het water kouder wordt. Ze noemt het dan gewoon “bed & basic”. “Het leukste aan de biomeiler is buiten douchen met het gevoel dat het echt door de natuur is opgewekt.”

 

Er is nog een gebrek aan goede informatie over het maken van een biomeiler.
Zodra je weet hoe het moet is het heel snel en makkelijk om een biomeiler te bouwen, maar er gaan veel keuzes aan vooraf. Welke vorm en afmeting moet ie krijgen? Wat moet erin? In welke verhouding? Hoeveel slang en welke kwaliteit? Loop je risico op legionella? Heb je warmtewisselaars of een pomp nodig?

Stichting Biomeiler probeert dit soort vragen te beantwoorden en mensen op weg te helpen en werkt aan de uitwisseling van ervaringen en kennis over compostverwarming. Odylle wil haar ervaringen ook graag delen. Het is volgens haar niet nodig de biomeiler ingewikkelder te maken, je kunt het beter low-tech houden, zonder allerlei elektronische systemen.

 

“Het beste is gewoon beginnen, de ervaring om zelf te experimenteren is juist de lol.

 

biomeiler 21Odylle is ook psychotherapeut en geeft trainingen en coaching in omgaan met boosheid (www.omgaanmetboosheid.nl). Een biomeiler bouwen hoort ook bij haar manier van leven. Leven in eenvoud, dicht bij de natuur.

 

“De natuur schenkt mij dagelijks zoveel moois en kracht, dit wil ik ook uitdragen. Het is een kwestie van herontdekken, voelen, proeven en ervaren, experimenteren en leren én genieten.”

 

Odylle nodigt je uit om een nachtje te komen slapen in B&B Het Buitenleven en zelf een douche te komen nemen.

B&B Het Buitenleven
info@odyllevanhest.nl
0630779648
Groenewouddreef 8
5263 NL Vught

Dit artikel is geschreven door architect Arie van Ziel (studio Content) i.s.m. stichting Biomeiler (biomeiler.nl).