Menu Sluiten

Biomeiler informatiedag 15 december 2022, op het landgoed “Lankheet” in Twente

Conference talks

Met veel plezier nodigen we u uit voor de extra Nederlandse Biomeiler informatiedag op 15 december 2022 op landgoed “Het Lankheet”, Twente.

De Biomeiler informatiedag op 20 oktober in Rotterdam kende grote belangstelling. Daarom werd besloten om een extra informatiedag te organiseren op 15 december op landgoed “Het Lankheet” in Twente. De dag is specifiek op ondernemers gericht die plannen hebben om het concept Biomeiler of biothermie in de bedrijfsvoering op te nemen. We leggen graag de focus op projecten met een snelle uitvoeringsdatum. We mikken op winter 2022 of voorjaar 2023.

De slaagkans van uw project significant verhogen? Een innovatief idee verkennen met biothermie en compost? Wilt u geholpen worden met ontwerpen, technische installatie tekeningen, kosten en baten berekenen, materiaallijsten of andere informatie over biomeilers?
De dag zal beginnen met een aantal lezingen over de basisbegrippen van biothermie, thermocomposteren en biomeilers. Er zal stilgestaan worden bij de verschillende stappen van de klassieke biomeiler en uiteraard voorzien we ruimte voor vragen.
In de namiddag gaan we in kleine groepen aan de slag onder leiding van Nederlandstalige professionals om concrete plannen en ontwerpen te maken voor de biomeiler projecten van de deelnemers aan de Biomeiler Informatiedag of om innovatieve ideeën door te denken.
De informatiedag is dé jaarlijkse gelegenheid om het bouwen van een Biomeiler te concretiseren en tips te ontvangen die de slaagkans van uw project significant verhogen.
Bij de infodag ontmoet je diverse experts met ervaring in thermocomposteren, biomeiler bouw en bijkomende ervarings- en vakkennis.

Praktische informatie in het kort:

Data en tijden: donderdag 15 december 2022 van 9 uur tot 17 uur

9:00 Verwelkoming en aankomst (koffie/thee) + rondleiding
10:00 Aanvang lezingen

 • Basisbegrippen biothermie, thermocomposteren, aerobe/anaerobe micro organismen
 • Organische materialen en verschillende eigenschappen, C:N ratio etc..
 • Technische installatie en welke materialen daarbij nodig zijn, productlijst
 • Bouwadvies biomeiler constructie en diverse methoden van opbouw
 • Soorten warmtewisselaars en de voor- en nadelen van elk systeem

13:00 Lunch (koffie/thee, lokale producten, inbegrepen bij de prijs)
14:30 Rondleiding langs de biomeiler op het terrein
15:00 Start workshops

 • Hands-on ontwerp en plannen maken voor jouw specifieke situatie/locatie
 • Concrete materiaallijst, kostenoverzicht, bouwplanning en tekeningen
 • Direct advies van diverse ervaringsdeskundigen en experts

16:00 -17.00  Afsluit- en netwerkmoment van de informatiedag. We bieden de gelegenheid om de nader uitegewerkte plannen en ideeën aan de andere deelnemers te presenteren. We moedigen iedereen aan contactgegevens uit te wisselen. We organiseren een napraat-moment met een hapje en drankje.*

*Naar goede gewoonte is het tevens ook mogelijk aan te sluiten bij ons bestuursetentje. Er kan dan op eigen kosten meegegaan worden naar een restaurant.

Stuur voorafgaand aan de informatiedag a.u.b. de volgende gegevens ter documentatie en voorbereiding van de workshop en lezingen:

 1. Korte omschrijving van het type en formaat biomeiler dat gepland wordt
 2. Doel van de biomeiler (waar wordt de warmte en/of compost voor gebruikt?)
 3. Locatie: adres, plattegrond, luchtfoto
 4. Foto’s: van de locatie, de huidige bebouwing, huidige verwarmingsinstallatie
 5. Technische gegevens van de huidige verwarmingsinstallatie (denk aan type verwarming, installatieschema van de leidingen en het systeem, gegevens van pompen en warmtebron, alle details zijn nuttig)

Probeer zo compleet mogelijk te zijn en ruim van te voren de gegevens te sturen, dan kunnen we u bij de ontwerp workshop het beste helpen en zorgen dat de nodige expertise aanwezig is. Alle gegevens kunt u per mail naar info@biomeiler.nl sturen.

Stichting Biomeiler werkt zoveel mogelijk ‘Open source’
Het is vanuit stichting Biomeiler de intentie om alle gedeelde informatie over biomeilers open-source en openbaar beschikbaar te stellen. Dat betekent dat verondersteld wordt dat informatie die door contacten met stichting Biomeiler worden gedeeld ook als zodanig openbaar gedeeld mogen worden.
Mits dit niet gewenst is, dient de partij die informatie deelt binnen dit project die niet openbaar gedeeld kan worden dat zelf vooraf kenbaar te maken en een voorstel te doen voor aanvullende afspraken over het delen van informatie.
We werken hierbij met een Creative Commons CC-BY 4.0 licentie.

Praktijk- en Informatiedag locatie

Dit jaar vindt de infodag plaats op landgoed Lankheet bij Haaksbergen, waar een biomeiler van 6 meter doorsnede en met warmtepomp is aangelegd. De biomeiler wordt gebruikt voor de verwarming van het veldwerkcentrum. Het Lankheet is een middeleeuws landgoed, ongeveer 600 hectare groot, met bossen, beken, heidevelden, veentjes, vennen en oude boerenerven met daar omheen hooilanden en hogergelegen akkers. De biomeiler werd opgebouwd met reststromen: hout, mest en riet. Allen afkomstig van het landgoed, de geproduceerde compost zal ook ter plaatse verwerkt worden. 

Kortom het is een mooie kans om de systemen aan het werk te zien!

Adres:

Lankheterweg 6

7481 VM Haaksbergen

Voor meer info over de locatie verwijzen wij u hier graag door naar de webpagina van Landgoed Het Lankheet.

We realiseren ons dat Haaksbergen een plek is die de doorsnee Nederlander of Belg niet dagelijks bezoekt. Voor wie van ver komt en wil overnachten kunnen wij enkele suggesties voor accommodatie in de buurt geven. Mail daarvoor even naar info@biomeiler.nl.

Inschrijving

Inschrijven is mogelijk via deze link.

Bij eventuele diëten en allergieën, gelieve deze te noteren in het opmerkingenveld van de bestelling.

Mocht de webshop voor u niet werken, dan kunt u ook inschrijven per email (info@biomeiler.nl) en ontvangt u een factuur per mail. Pas na ontvangst van uw betaling is de inschrijving definitief.

Prijzen en kortingen

De informatie dag kost € 200,- per persoon. Wij hoeven geen btw in rekening te brengen.

Een partner, tweede of derde persoon die vanuit dezelfde organisatie of onder dezelfde naam inschrijft betaald slechts € 150,- voor de dag.

De prijs is inclusief: koffie/thee en een veganistische lunch van lokale producten, hapje en drankje achteraf, toegang tot de locatie en alle faciliteiten, alle lezingen en de workshops, alle documentatie en gedeelde online mappen met onderzoeksverslagen van de Internationale Thermocompost gemeenschap. Een klein deel van de bijdrage wordt gebruikt als prijzengeld voor de Research Award 2022. Elk extra betaalde bedrag wordt volledig gebruikt voor internationaal thermocompost onderzoek, maak gerust een extra bedrag over om ons werk te steunen, wij werken als vrijwilligers voor de organisatie van deze informatiedag en het beschikbaar stellen van biomeiler kennis en informatie in Nederland en België. 

Contactinformatie: info@biomeiler.nl

We hopen je snel te spreken en te zien in december!

Group Photo Biomeiler conference 2017
Biomeiler Conference attendees next to the Host’s biomeiler.