Menu Sluiten

Biomeilers voor gasdilemma Groningen

Vandaag verscheen er op de Earth Matters site een artikel van Arjan Bos, “Biomeilers voor gasdilemma Groningen“, waarin hij stelt dat we biomeilers moeten gaan inzetten om de Groningers te helpen. Hij is inmiddels een petitie gestart “Biomeilers voor gasdilemma in Groningen”, die iedereen natuurlijk moet ondertekenen. Als Stichting Biomeiler zijn we aangenaam verrast en we ondersteunen deze  petitie dan ook van harte.  

Het gebruik van fossiele energie is niet meer vol te houden nu we ons als maatschappij realiseren dat door de winning van aardgas een hele provincie instort en de bewoners leven in angst.  De bewoners dienen natuurlijk ruimhartig financieel, bouwkundig en moreel ondersteund te worden. De gaskraan moet dicht en in plaats van nieuwe fossiele avonturen moeten we gaan inzetten op echte schone duurzame energie, die eindeloos is.

Een biomeiler is een van de mogelijke duurzame manieren om zonder verbranding warmte te genereren door composteren. De biomeiler bestaat uit 70% hout aangevuld met mest en andere biomassa. In plaats van CO2 en fijnstof als afvalproduct wordt juist waardevolle compost  geproduceerd, welke hard nodig is om de bodemkwaliteit te verbeteren.

Biomeilers kunnen worden ingezet in een geheel natuurlijke kringloop waarbij bos wordt aangeplant voor de productie van hout. De takken, resten en wortels kunnen worden versnipperd voor het maken van een biomeiler. Boeren uit de omgeving kunnen hun mest er in kwijt en het geheel kan worden aangevuld met andere biomassa bijvoorbeeld maaisel van bermen of uit sloten na het jaarlijkse hekkelen. Na twee jaar kan de compost weer terug naar dezelfde boeren zodat de kring weer rond is. Dergelijke biomeilers zijn door de Stichting Biomeiler in Duitsland en Nederland al diverse keren gerealiseerd.

De warmte van een biomeiler is prima geschikt om bijvoorbeeld vloer- en wandverwarming te voeden. In tegenstelling tot een zonnecollector doet een biomeiler het ‘s nachts en in midwinter bij temperaturen dik onder nul het gewoon nog.

Daarom Nederland van het gas! Stoppen met fossiele energie en waar het kan biomeilers inzetten! Teken daarom de petitie: “Biomeilers voor gasdilemma in Groningen”.

 

PS: