Menu Sluiten

Workshop Biomeiler: Compostwarmte voor paddenstoelen

Schermafbeelding 2015-10-22 om 16.06.13zaterdag 21 november 2015, 9:00 – 17:00

Mycophilia, Distelweg 113, 1031 HD Amsterdam

aanmelden vóór 11 november 2015 via info@biomeiler.nl

bijdrage: €100,- p.p. (studentenkorting mogelijk, neem contact op)

 

Mycophilia teelt paddenstoelen in Amsterdam Noord.

De warmte die nodig is voor de teelt kan geleverd worden door compostering van hout in een biomeiler! Om uitbreiding van de teelt mogelijk te maken bouwen we een grote biomeiler met een doorsnede van 10 meter en ruim 200m3 houtsnippers. De bedoeling is dat deze biomeiler 10kW warmte gaat leveren. Om je een idee te geven: dat is genoeg om elke maand meer dan 1000 badkuipen te vullen met warm water.

 

Een biomeiler is een grote composthoop.

Uit de compost wordt warmte onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60°C) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is heel simpel en low-tech, maar in de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Deze workshop wordt georganiseerd door stichting Biomeiler i.s.m. Mycophilia om de beschikbare kennis en ervaring te verspreiden.

 

Tijdens de workshop bouwen we zelf in één dag de biomeiler.

Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film “biomeiler” met praktische toelichting. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. We beginnen met koffie/thee en er wordt gezorgd voor lunch.

09.00 uur          ontvangst

09.15 uur          Introductie, film “biomeiler” en uitleg plus taakverdeling

10.00 uur          begin bouw

12.00 uur          lunch

13.00 uur          vervolg bouw

15.00 uur          lezing over biomeilers internationaal en mogelijkheid tot vraagstelling

16.00 uur          laatste puntjes op de i met aansluitend drankje

Met een biomeiler produceer je in twee jaar tijd een hoogwaardige houtcompost. Bij deze biomeiler is het nu al mogelijk in te tekenen om, als de compost straks klaar is, zelf een zak met 40 liter te komen ophalen. Je werkt zo mee aan de productie van natuurlijke voeding voor je eigen planten!

 

Het duurt enkele dagen voordat de biomeiler op temperatuur is, maar we maken een week van te voren alvast een klein hoopje zodat de deelnemers de vrijkomende warmte op de dag zelf ook kunnen voelen. Voor wie het financieel niet zo ruim heeft, is er met opgaaf van reden tot 50% korting mogelijk.

De volledige bijdrage komt ten goede aan onderzoek en verspreiding van kennis door stichting Biomeiler.

 

Resultaten van vorige workshops vindt je op de Biomeiler community op facebook

Meer informatie: biomeiler.nl of mycophilia.nl