Menu Sluiten

Bubbelen op een biomeiler

Maandag 19 juni van 9:00 tot 18:00 bouwen we een biomeiler voor het GROW festival op het Floriade eiland Utopia in Almere.

De warmte die nodig is voor de verwarming van de nieuwe kas van de Urban Greeners op het Floriade eiland Utopia in Almere kan geleverd worden door o.a compostering van afvalhout. Oftewel een biomeiler! Om kennis te delen en de biomeiler in de praktijk te tonen bouwen we een biomeiler met een doorsnede van 5 meter en ruim 60 m3 houtsnippers.

Een biomeiler is een grote compost hoop welke warmte genereert en onttrokken wordt. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60 graden). Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een douche, woning of opslagvat getransporteerd worden. De opbouw is heel simpel en low-tech. In de afgelopen jaren is veel ervaring opgedaan om de opbouw en afbraak makkelijker en sneller te maken. Deze workshop wordt georganiseerd i.s.m. Stichting Biomeiler om de beschikbare kennis en ervaring te verspreiden.

Tijdens de workshop bouwen we in 1 dag de biomeiler. Er wordt een lezing gegeven over de geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers en we vertonen de film ‘warmte uit de natuurlijke kringloop’, met een praktische toelichting. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. We beginnen met een kop koffie / thee en er wordt gezorgd voor lunch.

Programma

09:00 uur – Ontvangst

09:15 uur – Introductie, film ‘warmte uit compost’ en uitleg plus taakverdeling

10:00 uur – Start bouw

12:00 uur – Lunch

13:00 uur – Vervolg bouw

15:00 uur – Lezing over biomeilers internationaal en mogelijkheid tot vraagstelling

17:00 uur – Laatste puntjes op de i met aansluitend drankje

 

Met een biomeiler produceer je in twee jaar tijd een hoogwaardige houtcompost. Bij deze biomeiler is het nu al mogelijk in te tekenen om, als de compost straks klaar is, zelf een zak met 40 liter te komen ophalen. Je werkt zo mee aan de productie van natuurlijke voeding voor je eigen planten en het compenseren van je eigen CO2 uitstoot!

Het duurt enkele dagen voordat de biomeiler op temperatuur is, maar we maken een week van te voren alvast een klein hoopje zodat de deelnemers de vrijkomende warmte op de dag zelf ook kunnen voelen.

 

 

 

Aanmelden? WEES ER SNEL BIJ!

Er is maar beperkt plek.

Kosten: €100,- per persoon (inclusief lunch en hand- out) (vraag naar de kortingsmogelijkheden voor lagere inkomens)
Reserveer snel jouw plek via: info@biomeiler.nl

Meer info vanuit GROW festvial? Mail Kiki Calis op kiki@growfestival.nl