Menu Sluiten

Hartstocht biomeiler update

Ons uithangbord
Ons uithangbord

De Hartstocht biomeiler draait inmiddels twee en halve maand, en heeft een constante temperatuur van rond de 60 graden. Na de oplevering liep de temperatuur op tot boven de 80 graden. Zodra je warmte begint af te tappen, daalt de temperatuur tot een bepaald stabiel niveau ongeveer rond de 60-65 graden, dit is een volkomen normaal verschijnsel. Overigens is de bult niet overal gelijk even warm, met een insteekthermometer meten we op diverse plaatsen ook nog 70 graden.

80 C
80 C

Inmiddels wordt via een warmte wisselaar en een buffervat de verschillende douches ten behoeve van de bewoners van heet water voorzien. De bewoners zijn hier erg blij mee, omdat ze nu altijd (24/7) beschikken over warm water. De vorige warm water oplossing was met een zonnepaneel, en dan kon het zomaar gebeuren dat het buffervat  leeg was of dat er eenvoudig weg, niet voldoende zon was die dag.

De biomeiler heeft nog voldoende restcapaciteit om ook andere zaken aan te drijven, denk bijvoorbeeld aan een kas, hot-tub of verwarming van de doucheruimtes, we spreken hier nog over.

Het resultaat, alle leidingen en elektronica netjes weggewerkt in de kast.
Het resultaat, alle leidingen en elektronica netjes weggewerkt in de kast.

Het doel van de stichting Biomeiler met de Hartstocht composthoop is inzicht krijgen in het vermogen, of eenvoudiger gezegd hoeveel energie kan het systeem leveren? En voor hoe lang? Om een antwoord op deze vragen te krijgen hebben we de biomeiler voorzien van meerdere inwendige temperatuur sensoren en sensoren in de warm water toe- en afvoerleidingen. We monitoren dan om de paar minuten de stand van zaken en verzamelen deze gegevens in een database, zodat we later uitgebreide analyses kunnen doen. Dit meten doen we niet alleen bij de Hartstocht, maar gaan we ook doen bij onze Rotterdamse en Duitse opstelling, zodat we goed vergelijkingsmateriaal krijgen.

De uiteindelijk opbrengst van een biomeiler is overigens niet alleen warmte, ook is er een opbrengst in de vorm van hoogwaardige compost, en is er een CO2 reductie ten opzichte van houtsnippers verbranden. In principe kun je ook nog aardgas genereren met een biomeiler, daar gaan we ons echter pas in de toekomst mee bezig houden.

 

Klik op de foto hieronder, om het album te zien.

[EasyGallery key=’1′]