Maandag 16 maart 2015 is in Abcoude bij de biologische boerderij de Hartstocht een 150 kubieke meter biomeiler gerealiseerd. Om een idee te geven, hij is 8 meter in doorsnee, 3m hoog en goed voor 15-20 Kw. Het geheel is ingepakt in riet en wilgentakken om het beter in de omgeving te laten passen. Niet alleen het oer Hollandse landschap aan de Gein, ook de “Hollandse” yurts op het terrein hebben dezelfde ronde vorm als de biomeiler, en passen daarom goed bij elkaar.
De bouw van deze biomeiler is gedaan in de vorm van een workshop die werd bijgewoond door de medewerkers van de Amsterdamse Hortus en medewerkers van Artis en het Amsterdamse bos. Behalve het bouwen zelf waren er enige theorie sessies gegeven door de architect en biomeiler expert Arie van Ziel.
De bouw was een week van te voren voorbereid met het uitzetten van een cirkel van 8 meter in doorsnede. De cirkel is een halve meter uitgegraven en is rondom met 1,80 meter hoog betongaas omzoomd. De onderkant is iets aflopend naar een cementkuip waarin het bacterierijke water weer verzameld wordt om terug te worden gepompt op de bult. Deze voorbereidingen namen een middag in beslag met zijn vieren.
Het vullen van de biomeiler ging erg eenvoudig met behulp van een vrachtwagen met een 40 kuub container die door middel van graafmachine ontladen kon worden. De kraan had voldoende reikwijdte om de hele biomeiler-oppervlakte te kunnen bereiken, wat bijzonder bijdroeg aan een bijzonder snelle bouw tijd. De houtsnippers zijn afkomstig uit het Amsterdam bos en bij aankomst op de boerderij werden deze eerst gemixt met verse biologische koeienmest (zonder antibiotica). Ook bij dit mixen kwam de kraan zeer van pas. Met behulp van de kraan is de biomeiler uiteindelijk gebouwd van 10:00-16:00. De workshop deelnemers hebben geholpen met het nat houden, verspreiden van de hout snippers en het wegwerken van het betongaas met riet en wilgentakken.
De 150 kubieke meter biomeiler is voorzien van vier ladingen houtsnippers en zes keer 8000 liter Gein water. Er zitten vier lagen tyleenslang in met een totale lengte van 1000m. Bij aanvang was de temperatuur 24 graden en nu na zeven dagen schrijven we 37.5 graden! Bedoeling is dat deze biomeiler zeker 18 maanden de douches van warm water gaan voorzien en daarna hoge kwaliteit compost gaat opbrengen.
We kijken terug op een geslaagde dag met uitstekende catering en een gastvrij ontvangst op boerderij de Hartstocht! Wie de biomeiler eens wil zien moet zeker niet vergeten overheerlijk vers bio-vlees bij de boer te kopen.
Check ook de reportage van RTVNH en luister zondag naar Vroege Vogels (radio 1) die ook aandacht zullen besteden aan deze biomeiler.