Menu Sluiten

Mens(t) zorgt voor warmte

P1060388aVoor de verwerking van menselijke uitwerpselen blijkt een biomeiler ook een oplossing. Op 1 december 2015 bouwden we in Groningen i.s.m. LocalWise en de Econiers een bijzondere biomeiler op het voormalige Suikerunie terrein.

Dit keer geen workshop maar alleen een klein bouwteam van stichting Biomeiler, de Econiers Daan en Liesbeth en Fedde van Localwise plus een loonwerker op de vrachtwagen met hijskraan en grijper, zeven personen totaal. daarnaast was er ook een fotograaf en enkele toeschouwers van o.a. het hoveniersbedrijf dat de houtsnippers leverde.

P1060380aDe biomeiler heeft een speciale opbouw met een isolatielaag en ‘bufferzone’ van strobalen rondom. We bouwden binnen het gebruikelijke hekwerk van betonijzer een soort silo van kleine strobalen (0,35×0,6×1,0m). Dit blijkt heel handig te werken, na opbouw van de rand is de biomeiler makkelijk laag voor laag te vullen. De strobalen geven daarbij een praktische indicatie van de hoogte.

 

IMG_20151201_143542Onderaan is een eerste laag van naaldhoutsnippers aangebracht, dan twee lagen met loofhouthoutsnippers gemengd met voorgecomposteerde menselijke uitwerpselen (menst) en fijn zaagsel. Tussen en bovenop de lagen is een 100m tyleenslang aangebracht en de nodige sensoren om de temperatuur te controleren. De bovenste helft is gevuld met zogenaamde pistro’s, strobalen waar op festivals urine in is geabsorbeerd. Tenslotte is de biomeiler veilig afgedekt met een dikke laag schoon stro gemengd met naaldhoutsnippers.

Alles bij elkaar bevat de biomeiler ongeveer 35m3 biomassa in een doorsnede van 4,2m en 3,0m hoog. Tijdens de bouw is er met een zware pomp en een lange brandslang zo’n 10.000 liter water toegevoegd en een tiental jerrycans urine uit normale pissoirs.

IMG_20151201_144458Na enkele dagen werd de biomeiler al warm en steeg snel naar 80 graden Celsius. De automatische meetunit van stichting Biomeiler houdt dagelijks de temperaturen bij en de resultaten komen spoedig beschikbaar op deze website. Stichting Biomeiler vergelijkt de gegevens met een Europees netwerk van Biomeilers. Naar verwachting levert deze (kleine) biomeiler ongeveer 1kW warmte, dat is genoeg om elke maand meer dan 100 badkuipen te vullen of een kleine ruimte te verwarmen.

IMG_20151201_145359

 

Wanneer de compostering is afgelopen (naar verwachting eind 2017) wordt de compost geanalyseerd op aanwezigheid van pathogenen (ziekteverwekkers), medicijnresiduen en compostkwaliteit. Naar verwachting worden door de hoge temperaturen alle schadelijke bacteriën gedood en kan de compost weer nuttig worden gebruikt. Zo onderzoeken we de mogelijkheden om de kringloop veilig en lokaal te sluiten.

Meer informatie of deze biomeiler bekijken op locatie? Mail:

info@localwise.nl | info@econiers.nl |  info@biomeiler.nl