Menu Sluiten

Voedseltuin Rotterdam bouwt nieuwe biomeiler

Biomeiler rotterdam resultaat

Sinds december 2017 heeft Voedseltuin Rotterdam een biomeiler. Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig gebruikt kan worden. Bacteriën breken houtsnippers af tot houtcompost die zeer voedzaam is voor planten. Bij deze omzetting komt veel warmte vrij (tot 60-65  graden) die benut kan worden. Met een warmtewisselaar van kunststof slangen waar water door gepompt wordt kan de warmte naar een woning of opslagvat getransporteerd worden. Het belangrijkste is natuurlijk dat een biomeiler in twee jaar meer dan honderd kuub hoogwaardige houtcompost produceert, die gebruikt kan worden om de grond te verbeteren voor voedselproductie.

Vanaf 2018 is de biomeiler gekoppeld aan een gedeelte van ons containerhome, die hiermee verwarmd wordt. Omdat de biomeiler na twee jaar bijna uitgewerkt is, hebben we afgelopen 31 oktober weer een nieuwe biomeiler opgebouwd. Dit hebben we gedaan met vrijwilligers van Voedseltuin en belangstellenden van buitenaf, onder bezielende leiding van Stichting Biomeiler.nl, die tevens een workshop gaf over de biomeiler.

Het was een zeer geslaagde, gezellige dag met als resultaat een nieuwe biomeiler waar we er weer twee jaar mee warmpjes bijzitten!